...om varför vi känner och reagerar som vi gör är för många den mest läkande delen av terapiprocessen. KBT behandling i sin ensamhet fungerar sällan bra vid behandling av komplexa trauman.
Vi människor har ett djupt behov av att förstå oss själva – vart vi kommer ifrån och varför vi känner och agerar som vi gör. Medvetenheten om hur vi känslomässigt formats av vår uppväxt kan hjälpa oss hitta en vänlighet inför oss själva och med det bleknar skammen och skulden. Därför är den psykodynamiska medvetenheten om våra liv en så viktig del i en terapiprocess.

Att växa upp i en otrygg och känslomässigt instabil miljö ökar risken för psykisk ohälsa. Miljön, relationerna och summan av alla händelserna under våra liv kommer att bilda vår identitet och självbild. Anknytningen till våra föräldrar och inlärningen i vår barndom sker redan i magen och innan vi kan minnas. Hur vi formas under vår barndom är därför till stor del omedvetet och även de tidiga åren i vår uppväxt kommer att prägla vår självkänsla. Så som våra föräldrar och andra omsorgspersoner bemötte oss är en spegelbild av hur vi ser på oss själva senare i livet. Sammantaget är denna definition vad vi kallar psykodynamisk terapi/ teori.

Den som varit utsatt för komplexa trauman hamnar ofta i en negativa spiral av självförakt och en upplevelse av att det är ”något fel på dem”. Omgivningen de växte upp i fick dem att känna sig ”för känsliga, egoistiska, svaga, arga, jobbiga, galna, trasiga”, vilket har indoktrinerat en bild av dem själva som de tror på och upplever de inte kan bli av med. Flera beskriver en djup skam över vem de är, hur de ser ut, hur de beter sig och vart de kommer ifrån. De känner sig annorlunda, misslyckade och otillräckliga och går runt med en känsla av att andra inte tycker om dem som de är – och att de tror de behöver vara på ett särskilt sätt för att bli älskade. Ofta beskrivs känslor av värdelöshet och en rädsla att bli övergiven vilket vidmakthåller en förvrängd självbild och psykisk ohälsa.

Att leva med en förvrängd självbild skapar en överhängande inre kritiker och ”självsabotör” som hindrar oss att leva som vi vill. Många gånger upprepas dessa mönster genom livet i kärleks – och vänskapsrelationer och i arbetslivet. Skammen och skulden stressar nervsystemet och begränsar möjligheten till förändring och sunda val i livet.

Med åren har jag börjat fråga mina klienter vad som är mest hjälpsamt för dem i terapin. Förvånansvärt många anger ”förståelsen och insikten i hur deras psykiska ohälsa orsakades som en konsekvens av den miljö de växte upp i”. De beskriver till exempel att: ”då förstår jag mig själv bättre”, ”jag kan liksom tycka mer om mig själv”, ”det är så skönt att veta att det inte är något fel på mig, något jag trott hela livet” eller ”nu förstår jag mina känslor och reaktioner mycket bättre”. De är redo att blicka framåt då de inser att de inte kan göra något åt det som varit. Några beskriver det som att de är trötta på att “älta det gamla” och nu känner lust att blicka framåt och leva sitt liv.

Jag har upptäckt att om man inte arbetar med skammen och självbilden kan det vara svårt för individen att hitta motivation till att rekonstruera sitt liv. KBT ( kognitiv beteendeterapi) fungerar därför inte så bra med individer med komplexa trauman utan man behöver börja i ”andra änden”. Och med det menar jag att hjälpa klienten förstå uppkomsten av deras begränsande tankar, känslor och beteenden – att jobba med det psykodynamiska och neuropsykologiska – hjärnans och nervsystemets anatomi och hur den påverkas av arv och miljö. Jag inkorporerar därför alltid några ”psykodynamiska” sessioner som ett komplement till KBT.

Min egna kliniska erfarenheter är helt i linje med vad forskningen säger. Nämligen att individer som överlevt komplexa trauman behöver få hjälp att förstå det psykodynamiska perspektiv av vad de utsatts för – för att kunna läka. Smärtsamma känslor som skapat mentala och kroppsliga spänningar kan släppa taget och individen kan nu lättare släppa sorgen och bitterheten över det förgångna. Individen kan vara mer i nuet och öppna upp för kärleken till sig själv och hitta inre lugn. De får en förståelse och acceptans för att de reagerade på en osund miljö och inte för att de är ”dåliga människor, otillräckliga eller sjuka”.

Vi människor har ett djupt behov av att förstå oss själva – vart vi kommer ifrån och varför vi känner och agerar som vi gör. Medvetenheten om hur vi känslomässigt formats av vår uppväxt kan hjälpa oss hitta en vänlighet inför oss själva och med det bleknar skammen och skulden. Därför är det psykodynamiska perspektivet av våra liv så viktig  i en terapiprocess. När den psykodynamiska förståelsen har grundats är vi oftast redo att jobba med KBT. Och KBT är en lika viktigt del i en läkningsprocess. Det är då vi möjliggör ny inlärning – där vi kan skapa ett hälsosamt liv – något annat är det vi växte upp i.