fbpx

Är du beroende av dopaminkickar?

I boken Dopamin Nation- Finding Balance in the Age of indulgens beskriver Dr. Anna Lembke hur vi nu för tiden är beroende av snabba kickar i alla former- surfande på telefonen, bekräftelse från sociala medier, flyktiga sexuella relationer genom tillgängliga dating appar, överätande av mat, sötsaker, drycker och alla former för droger som ger oss kortsiktig flykt eller njutning. Vi har svårt att stå ut med känslomässig och fysisk obehag och vill hitta vägar att omedelbart hitta lindring eller en vägar ur. Den “kortsiktiga vägen” kan tyvärr på lång sikt skapa ännu större smärta eller problem på lång sikt.

Anna skriver framförallt om dopaminets makt över oss i den förstånd att allt vi tycker om och som ger oss en positiv känsla är vi benägna att kunna missbruka, då aktiviteten utsöndrar dopamin i vår hjärna. Vi har olika benägenhet att fastna för beroenden utifrån hur medvetna vi är om oss själva och hur vi mår, våra gener, uppväxtbakgrund och hur vi lever i våra nära relationer. Har vi goda relationer, en meningsfull sysselsättning och tar han om vår hälsa mentalt och fysiskt är risken att falla offer missbruk mindre.

Anna vill med boken få oss att förstå människans svaghet för dopaminet- vårt välmående och motivations substans i hjärnan. Vi behöver bli medvetna om när dopaminet har kontrollen över oss innan vi inte längre styr över våra liv på grund av beroende av snabba kickar eller stimulanser som vi får av spel, sociala medier och andra dopamin höjare som nikotin, sex, droger, socker mm.

Vi lever i ett samhälle där allt är lättillgängligt och kommer till oss snabbt genom köp på nätet, snabba leveranser, enkla möjligheter att låna pengar, ladda ner spel, porr, skapa publicitet snabbt via sociala medier mm. Anna beskriver det som att vi lever i en tvångsmässig överkonsumtion 24/7.

Anna vill med boken få oss att hitta balansen mellan njutning och obehag och förstå att det ena inte utesluter den andra- att vi behöver acceptera att livet är både och. Hon betonar vikten av att lära oss ta kontrollen över nutidens överflöd av stimulanser som ökar risken att tappa bort oss själva i olika beroenden och livsöden.