fbpx

Du kan ha fått den del bra saker i din barndom men kanske fick du inte de mest grundläggande behoven som värme, kärlek, kramar, trygghet, förutsägbarhet, tillförlit och villkorslöshet? Detta är svårt att beskriva eller sätta ord på då de inte utåt är synliga brister, men som vuxen märker du att bristen påverkar ditt psykiska mående och dina nära relationer på flera distinkta men komplexa sätt...

Komplex PTSD eller C-PTSD ( post traumatiskt stress) är just som det låter – komplext.
Tillståndet handlar inte nödvändigtvis om att du tillförts upprepad våld, hot, övergrepp, olyckor eller allvarlig sjukdomar (även om tyvärr också ofta är fallet).

Komplex PTSD kan också handla om det du kontinuerligt ”inte fick” – då dina föräldrar – på grund av egna problem ( t.ex psykisk ohälsa, självupptagenhet/ narcissism, missbruk, fattigdom, socialt utanförskap) – inte tillräckligt kunde finnas där för dig så du kunde utvecklas till en trygg och välmående individ.

Du kanske inte kände dig trygg hemma eller regelbundet blev nonchalerad i dina känslomässiga och fysiska behov av värme, närhet och positiv bekräftelse för den du är.

Du var under ständig inre stress, men kanske inte förstod varför? Kanske hade du oförklarlig ångest, nedstämdhet, magont, huvudverk, ätstörningar, övertränade, svårt i sociala relationer och en rad diffusa fysiska besvär som inte riktigt kunde förklaras av vården?

Många har senare i livet svårt att beskriva vad det var som var ”fel” i uppväxten eftersom ingen annan la märke till hur de hade det eller kunde bekräfta dem i det de kände.
Troligen kände du att din förälder/föräldrar inte naturligt kunnat ta hand om dig och dina intressen då de var upptagna med annat.
Att de inte kunde se, stötta dig och lugna dig i dina känslor.

Kanske tvingades du bli vuxen i alldeles för ung ålder och förlorade din egen möjlighet att få vara barn?
– Och nu i vuxen ålder har du svårt att se ditt värde som människa och lätt tvivlar på dig själv? Kanske kompenserar du genom hårt arbete eller att vara andra till lags för att säkerställa att bli älskad och omtyckt?

Troligen känner du också en generell brist på tillit till andra, en rädsla för att de ska komma för nära eller en rädsla att förlora dem (då du inte är van att nära relationer får dig att må bra eller ens finns kvar i slutändan)
Kanske är du rädd att människor inte vill dig väl eller omvänd inte kan älska dig precis som du är?
Känner du igen dig i något av detta kan du ha symtom på Komplex PTSD.